Facebook Twitter Linked GPlus

Prawie 70% badanych, biorących udział w sondażu przeprowadzonym na potrzeby kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”, deklaruje sympatię do tych produktów. Pomimo że stwarzają one szerokie możliwości kulinarne – jak twierdzi ponad połowa respondentów – najczęściej spożywane są w formie tradycyjnych ziemniaków z wody. Czy brakuje nam pomysłów na ich wykorzystanie? O tym, jak zerwać z nudą w kuchni, powiedzą blogerzy kulinarni – eksperci kampanii.
– Okryte złą sławą ziemniaki, uważane przez wielu za tuczące, są dla nas źródłem wielu cennych witamin i składników odżywczych (np. witaminy C, potasu czy błonnika). Odznaczają się wysoką zawartością węglowodanów, a także zawierają wysokiej jakości białko, dlatego mogą pomóc bilansować codzienną dietę, a zatem wspierać nasze zdrowie. Zachęcam do spożywania ich w formie gotowanej lub pieczonej, ale nie tylko – znakomicie sprawdzą się również jako baza do kopytek lub zapiekanek – przekonuje Urszula Somow, dietetyk, ekspert kampanii „Ziemniaki czy kartofle”.
Ponad 85% ankietowanych wskazało, iż spożywa ziemniaki przede wszystkim w formie tradycyjnej – z wody. Relatywnie duży odsetek respondentów zadeklarował, że wykorzystuje je także w zupie (69%) czy w formie placków ziemniaczanych (62%). Stosunkowo często polscy konsumenci jedzą kartofle również w postaci frytek (54%) i kopytek (48%).

– Odkrywanie kolejnych smaków kartofli to naprawdę dobra zabawa. Są one wdzięcznym produktem, gdyż mogą zostać wykorzystane do przygotowania wielu niestandardowych dań. Czy przyszłoby Wam do głowy, aby zrobić z kartofli torcik czekoladowy? Tymczasem to ziemniaki w całkiem nowym i wyjątkowo smacznym, acz zaskakującym wydaniu – zachęca Beata Pawlak, autorka bloga „Wypieki Beaty”, której przepisy biorą udział w ziemniaczano-kartoflanym pojedynku na stronie internetowej kampanii.
W dobie kultu gotowania i samodzielnego przyrządzania posiłków, zastanawiający jest fakt, że niespełna ? ankietowanych przyrządza z ziemniaków tak popularne sałatki warzywne, a jedynie 20% respondentów spożywa te produkty w formie zapiekanki czy knedli (15%).
– Porzućmy rutynę i nudę na talerzu, zaskoczmy domowników! Odejdźmy od standardowej formy podawania ziemniaków jako dodatku do mięsa i przyrządźmy z nich danie główne. Polecam chaczapuri, które jest specjałem kuchni gruzińskiej. Tradycyjnie jest to placek podawany z mieszanką serów zapieczoną w środku, lecz ja dodałam do niego prostą masę z ziemniaków
i twarogu, bardzo podobną do tej, jakiej używam do pierogów ruskich. Serwujmy ziemniaki w formie rogalików lub uwielbianej przez prawie wszystkich pizzy, przyozdobionej świeżym rozmarynem – przekonuje Adriana Kalinowska, autorka bloga „Bullio”, również uczestnicząca w pojedynku ziemniaczano-kartoflanym.

Więcej przepisów na niestandardowe dania z wykorzystaniem polskich ziemniaków można znaleźć na stronie internetowej, w zakładce „pojedynek”: http://ziemniakiczykartofle.pl/pojedynek/
Ogólnopolska kampania informacyjno-edukacyjna „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz” sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Organizatorem kampanii jest Polski Związek Producentów Ziemniaków i Nasion Rolniczych.
Więcej informacji o kampanii znajduje się na stronie internetowej oraz na profilu na Facebooku: www.ziemniakiczykartofle.pl
www.facebook.com/ziemniakiczykartofle

Polecane publikacje

 

baner 120 ktosiek okladka feniksbaner przeszlosc okladka baner lacza nas roznice okladka ok