Facebook Twitter Linked GPlus

W badaniach przeprowadzonych w Harvard School of Public Health w USA znaleziono zależność między spożywaniem orzechów, a zapadalnością na cukrzycę typu II. W latach 1998-2009 badano kobiety w dwóch przedziałach wiekowych 58 063 kobiety (52-77 lat) i 79 893 kobiet (35-52 lat) bez cukrzycy, chorób układu krążenia i raka. W czasie badania w grupach tych zaobserwowano mniejszą zapadalność na cukrzycę typu II, odpowiednio o 21% w pierwszej grupie i o 15% - w młodszej, w przypadku jeśli spożywały one dwie lub więcej porcji orzechów po około 28 gramów tygodniowo.  

W Stanach Zjednoczonych około 12,6 mln kobiet, a 366 mln ludzi na całym świecie dotkniętych jest cukrzycą. Do 2030 roku liczba ta wzrośnie prawdopodobnie do około 552 milionów. Można więc mówić już o masowym zjawisku.  W samej Kalifornii naliczono ponad 4000 plantatorów orzechów i ponad 80 ich dystrybutorów, którym zależy na upowszechnieniu wyników badań w społeczeństwie.

Źródło: www.walnuts.org, fruchtportal.de

Polecane publikacje

 

baner 120 ktosiek okladka feniksbaner przeszlosc okladka baner lacza nas roznice okladka ok