Facebook Twitter Linked GPlus

Coraz więcej ludzi często narzeka na niestrawność, zaburzenia trawienia czy bóle żołądka. Często dzieje się tak ponieważ żyjemy w ciągłym biegu, dźwigamy masę obowiązków domowych i służbowych. Niestrawność może pojawić się w każdej chwili. Naszemu żołądkowi może zaszkodzić zbyt obfity, jak również zbyt tłusty posiłek, a także taki, który zjemy w pośpiechu. Rozstrój żołądka może być poza tym przyczyną infekcji wirusowej oraz złej diety.


Wzdęcia i odbijanie się
Wywołuje je duża ilość gazów w naszym przewodzie pokarmowym. Ich przyczyną są bakterie, które fermentują niektóre pokarmy tj. fasolę, groch czy kapustę. Jednak powód powstania wzdęć i odbijania się może być dla wielu osób bardzo nieświadomy – kiedy jemy szybko i łapczywie oraz gdy rozmawiamy przy posiłku – połykamy powietrze.
Aby nie doprowadzić do tego problemu nie wystarczy tylko unikać potraw wzdymających oraz jeść powoli. Warto mieć w kuchni koper, pietruszkę i kminek, ponieważ zioła te zapobiegają wzdęciom hamując rozwój bakterii, które wytwarzają gazy.

Biegunka
Biegunka może doprowadzić do odwodnienia organizmu oraz utraty z niego sodu i potasu, dlatego kiedy się pojawi trzeba szybko reagować. Przede wszystkim należy dużo pić, głównie wody mineralnej, ale mogą to być również herbaty ziołowe – mięta i rumianek. Dolegliwości powinna złagodzić delikatna dieta. Jej podstawę stanowią kasze, suchary, banany, ziemniaki i marchewka. Pomocne bywają tabletki węgla. Należy udać się do lekarza jeśli pojawią się gorączka, dreszcze i silne wymioty.
Aby zmniejszyć ryzyko biegunki należy często myć ręce, głównie przed posiłkami oraz po wyjściu z toalety. Korzystając z toalety publicznej warto mieć chusteczki higieniczne aby wytrzeć w nie ręce, zamiast suszyć je pod suszarką. W kuchni także obowiązuje kilka zasad. Gotujmy dokładnie mięso, a mrożone produkty rozmrażajmy w lodówce, nigdy nie zostawiajmy ich na wierzchu. Utrzymujmy porządek – często czyśćmy lodówkę i zamrażarkę a ściereczki czy gąbki do mycia naczyń często wymieniajmy.

Zaparcia
Jeśli wypróżniamy się średnio 3 razy w tygodniu a do tego mamy uczucie niepełnego wypróżnienia możemy mówić o zaparciach. Z reguły wystarczy zmienić dietę i wprowadzić do niej warzywa i owoce, zsiadłe mleko, kefiry, jogurty, kasze i pieczywo razowe. Można także przygotować domowe soki, których pijemy trzy szklanki dziennie:
1. Sok owocowy. W sokowirówce wyciskamy sok z dwóch – trzech gruszek (mogą być też jabłka) i 200-300g winogron.
2. Sok warzywny. Garść szpinaku, surowy ogórek i dwa pomidory miksujemy i łączymy z wodą nie gazowaną (taką samą ilością jaka wyszła ze zmiksowanych warzyw).

Kilka złotych zasad
- posiłki powinno się spożywać przynajmniej 5 razy dziennie o stałych porach,
- z menu powinny być wyeliminowane (a przynajmniej ograniczone) potrawy, które długo zalegają w żołądku, czyli takie które są ostre, ciężkostrawne i smażone oraz te składniki, które powodują wytwarzanie gazów jelitowych – napoje gazowane, piwo oraz niektóre warzywa np. groch, kapustę,
- należy pić 2-3 litry wody dziennie,
- dobroczynny wpływ na pracę jelit mają produkty bogate w błonnik, dlatego warto wprowadzić do swojego jadłospisu min: suszone owoce, jabłka, orzechy, fasolę, otręby i kasze,
- warto używać ziół korzystnie wpływających na układ pokarmowy – kurkumę, miętę, kminek.

Polecane publikacje

 

baner 120 ktosiek okladka feniksbaner przeszlosc okladka baner lacza nas roznice okladka ok