Wszechnica Żywieniowa w SGGW
Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji
zaprasza na prelekcje poświęcone odżywianiu.
Żywieniowcy i dietetycy coraz częściej słyszą pytania dotyczące zasadności spożywania mleka czy jajek. Takie wątpliwości pojawiają się u wielu osób. Coraz częściej spotyka się też osoby utwierdzone w przekonaniu o szkodliwości spożywania tego produktu. Takie poglądy zastanawiają i niepokoją tych, którzy mleko piją, jak również tych, którzy mleko i jego przetwory zalecają w codziennej diecie. Czy rzeczywiście „pijąc mleko będziesz kaleką”, czy rzeczywiście mleko to ”cichy morderca”? Na takie pytania oraz na wiele argumentów przeciwników mleka odpowiedzą naukowcy z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji. Omówią zagadnienia z zakresu żywienia, fizjologii i technologii.
21 marca (środa)
godz. 1715
„Jaja w żywieniu człowieka”
wykład Wszechnicy Żywieniowej w SGGW w dn. 21 marca 2012r.
prof. dr hab. Wiesław Przybylski
dr hab. Małgorzata Drywień
dr inż. Danuta Jaworska
z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW
W roku 2010 statystyczny Polak zjadł 204 jaja. Każdego roku można zaobserwować, że okresem większego spożycia jaj są Święta Wielkanocy. Zwiększa się wówczas zainteresowanie wartością odżywczą i dietetyczną jaj oraz ich jakością. Pytają i dyskutują konsumenci, a dziennikarze podejmują ten temat w mediach.
Wychodząc zatem naprzeciw takiemu zainteresowaniu, zapraszamy na nasze spotkanie – prezentacje i dyskusję. Przedstawimy fakty, pokażemy różne procesy, wyjaśnimy wiele wątpliwości, omawiając następujące zagadnienia:
W części I - związane z produkcją jaj i przygotowaniem do obrotu handlowego, w tym m.in.:
- charakterystyczne cechy fizyczne jaj;
- wpływ żywienia kur (w chowie klatkowym, ściółkowym, ekologicznym) na zawartość składników odżywczych jaj, smak jaj i barwę żółtka;
-wzbogacanie jaj w składniki odżywcze takie jak kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 czy selen;
- sposoby chowu kur a bezpieczeństwo zdrowotne jaj pod względem obecności mikroorganizmów, toksyn oraz pozostałości substancji niepożądanych;
- system kontroli jakości jaj u producenta i w handlu;
W części II - żywieniowo-dietetyczne, w tym m.in.:
- jajo kurze jako źródło składników odżywczych (szczególnie wartościowego białka, tłuszczu, cholesterolu i lecytyny, witamin i składników mineralnych a także składników, w które zostało wzbogacone;
- porównanie składu jaj wybranych ptaków (m.in. kur zielononóżek, przepiórek);
- spożycie jaj według zaleceń żywieniowców i dietetyków, wpływ spożycia jaj na poziom cholesterolu we krwi.
W części III - dotyczące wykorzystania jaj w kuchni domowej, w tym np.:
- rozpoznawanie świeżości jaj;
- postępowanie chroniące przed zakażeniem Salmonellą;
- właściwości jaj wykorzystywane do przyrządzania różnych potraw (m.in. rola żółtka w przyrządzaniu majonezu i sosów, zmiany w białku podczas ubijania piany);
- jaja na wielkanocnym stole – przykłady potraw.
Prelekcje odbywają się:
w trzecią środę miesiąca, o godz. 17.15,
W SGGW przy ul. Nowoursynowskiej 159C, w budynku 32 (zielonym)
Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, w Auli II.
Dojazd autobusami: 148, 166, 185, 193, 503.
WSTĘP WOLNY!
Nasz telefon – 0 22 59-37-004
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
strona internetowa: wszechnica_zywieniowa.sggw.pl